Een bezoek aan het Yves Saint Laurent museum

Als je in Marrakech bent, mag een bezoek aan het Yves Saint Laurent museum niet ontbreken. Een bakstenen mastodont zonder ramen en met slechts één deur, ontworpen door het Franse architectenbureau Studio KO.

Een imposante mix van terracotta, terrazzo en baksteen. Het kubusvormige gebouw is versierd met bakstenen die een patroon vormen dat op draden lijkt. Deze gedurfde vormen en details zijn kenmerkend voor het werk van Yves Saint Laurent.

Marrakesh was voor Saint Laurent dé stad waar hij het liefst al zijn tijd doorbracht. Omringd door kleuren, geuren, kraampjes en nieuwe indrukken. Hij kocht hier een kobalt blauwe villa en maakte er zijn vakantiehuis van. Deze plek was meer dan een vakantieplek, het was een life-changer voor zijn collectie.

“Marrakech taught me color”
Yves Saint Laurent

Met name een life-changer op het gebied van kleur. ‘Marrakech heeft mij kleur geleerd, vóór Marrakesh was alles zwart.’ zei Saint Laurent. Deze chaotische stad heeft ervoor gezorgd dat zijn donkere collecties uit bloeide tot de meest kleurrijke creaties. Hier ontdekte hij pas echt zijn kleurenpalet.

In het museum worden zo’n duizend items van Saint Laurents collecties tentoongesteld. De donkere wanden in het museum symboliseren zijn donkere collecties van vroeger. In combinatie met zijn kleurrijke collecties van couture, accessoires, schetsen en foto’s is het een feest voor je zintuigen.