Top 5 iconische stoelen

Al jaren een obsessie van architecten en ontwerpers, en inmiddels een geliefd object in huis voor iedereen die een beetje van interior design houdt; de juiste design stoel.

Anno nu is 'de stoel' meer dan een plek om lekker te zitten, het is een must-have voor in je huis. Met alleen comfort nemen we geen genoegen, wij houden van stoelen met persoonlijkheid. En zoals met veel goede ontwerpen; tijdloos wint.

Hoewel wij fan zijn van jong en nieuw talent, zijn er iconen in de designwereld die voor altijd – in ieder design, terug zullen blijven komen. De stoelen hieronder laten precies zien wat we bedoelen met tijdloos design. Klassiekers die voor altijd klassiekers zullen blijven, en dus eigenlijk nooit misstaan. Onze top 5. 

Butterfly chair by Jorge Ferrari Hardoy, Antonio Bonet en Juan Kurchan.

Eenvoud siert. Een roestvrij stalen frame met een hoes van leer, textiel of kunststof. Beter bekend als de Butterfly Chair of de BKF. In 1938 ontworpen door Jorge Ferrari Hardoy, Antonio Bonet en Juan Kurchan en nog steeds een echte eyecatcher in je interieur.

Tulip Chair by Eero Saarinen

In 1955 kwam er een einde aan het gevecht van stoelpoten onder een eettafel. De Finse ontwerper Eero Saarinen ontwierp een stoel die een oplossing bood voor dit probleem: de Tulip Chair. Een stoel gemaakt uit één stuk, zonder poten. Episch. Vloeiend. Mooi. Oftewel: de Tulip.

Garden Egg Chair van GHYCZY

Revolutionair was deze wit gelakt fauteuil, gemaakt van kunststof met als finishing touch een zacht zitstuk. Het is de Garden Egg Chair van GHYCZY die in 1968 werd ontworpen door de in Nederland woonachtige Peter Ghyczy. Een stoel die – helemaal terecht- inmiddels gezien wordt als kunstobject; voor binnen of buiten. Wijlen modegoeroe Karl Lagerfeld en het MOMA in New York namen dit kunstwerk in hun bijzondere collecties op.

Flag Halyard van Hans Wegner
A chair is to have no backside. It should be beautiful from all sides and angles.
Hans Wegner

Met deze filosofie werd in 1950 de Flag Halyard stoel geboren. Ontstaan door een gegraven gat in het zand om zo de positie van de meest comfortabele zit te creëren. Een stoel die naast functionaliteit staat voor nonchalante expressiviteit. Een opvallend futuristisch ontwerp, handgemaakt van de beste materialen.

Wishbone Chair by Hans Wegner

Zonder twijfel Hans Wegner’s meest bekende ontwerp: de Wishbone Chair. Een comfortabele eetkamerstoel met de karakteristieke Y-vormige rug. Een design waarbij eenvoud centraal staat.