De schoonheid van vergankelijkheid – Wabi sabi

De Japanners staan al eeuwenlang bekend om hun unieke benaderingswijze op het gebied van levensfilosofie, maar ook op het gebied van design. De Wabi Sabi stijl is een van de meest veelomvattende stijl uitingen die zich zowel in de inrichting van je persoonlijke leven, als die van je omgeving doet gelden.

Wabi Sabi is voor Japanners heel erg ‘gewoon’ te noemen en toch is ’t vaak lastig te omschrijven. Een willekeurige Japanner zal met de grootst mogelijke moeite proberen uit te leggen hoe je deze levenswijze navolgt, terwijl hij of zij niet beter weet. Concrete vuistregels zijn er niet, maar enkele kenmerken van de Wabi Sabi stijl zijn: het weglaten van dingen, de schoonheid van imperfectie en de kracht van vergankelijkheid.

De schoonheid van vergankelijkheid en het verlangen naar melancholie en platina.

Het is juist deze filosofie die steeds meer terugkomt in literatuur, kunst en design. De imperfectie van vormen, het werken met diverse structuren en vormen en asymmetrische patronen zijn toe te kennen aan de Wabi Sabi stijl. Een stijl die enige soberheid creëert, maar tegelijkertijd ruimte voor invulling geeft.